Mat produceras, transporteras och slängs till ingen nytta. Dagligen tar vi del av detta i vårt arbete och det gör oss förbannade. Vi på Food Safety AB har engagerat oss i matsvinn sedan några år tillbaka. Utifrån vår kunskap och erfarenhet har vi arbetat med svinnet tillsammans med våra kunder under utbildningar och direkt på plats i kök och produktion.
Många är rädda för att göra fel och kastar mat i onödan. Med ren kunskap och bra rutiner minskar mängden svinn direkt. Under de år som vi arbetat aktivt med ämnet har vi sett en attitydförändring.
Från att ha varit någonting nytt och ibland främmande är det nu en självklarhet. Idag när vi kommer ut till olika kök och produktioner handlar diskussionen om vilka åtgärder som fungerat bäst. Vad som engagerat gästerna. Vilka lärdomar man dragit och vad man har för planer för ytterligare optimering av produktion och minskat svinn från verksamheten.
De mest effektiva åtgärderna är:
- Bra råvaror, noggrann ankomstkontroll
- Utgå från vad som finns i lager och komplettera
- Ta fram lite mat i taget och fyll på varefter det tar slut
- Snabbt kyla ner den mat som inte kommer gå åt under dagen och återanvänd
- Täck över och märk upp allt som preppats/ tillagats
- Engagera gäster, kunder och elever.
- Väga soporna och kommunicera med gäster
- I skolor engageras eleverna med utmaningar och belöning när mindre mat har slängts.