VAD GÖR NI MED MATEN?

frukt

Vi på Food Safety har sedan flera år tillbaka arbetat för att minska matsvinnet hos våra kunder. Nu har fler goda initiativ kommit igång och vi vill nu tipsa om några:

MATMISSIONEN

Under 2015 startade Stadsmissionen upp Matmissionen. Det är en mataffär som säljer mat till ekonomiskt utsatta. Idag finns det två butiker i Hägersten och Veddesta. Utbudet består av donerat livsmedelsöverskott från dagligvaruhandeln. Det kan vara varor med kort hållbarhet eller med mindre förpackningsskador. Donationen kan många gånger bero på att leverantörerna gjort felaktiga prognoser vilket lett till att de står med förstora lager.

Food Safety stöttar initiativet sedan start med kunskap för säker mathantering.

Vill du veta mer eller donera mat?

Matmissionen

livsmedelsdonationer@stadsmissionen.se

 

APP I TELEFONEN HITTAR MAT OCH FIKA

Under det senaste året har flera appar lanserats vilka kopplar ihop din geografiska position med restauranger och fik vilka erbjuder mat till kraftigt reducerat pris. Det kan vara en frukostfralla som blivit över sedan morgonens servering eller en lunchrätt som man kan ta med hem och äta till middag. Detta är ett sätt för restauranger och kaféet att få sin mat såld istället för att slänga den i soporna. Allt fler verksamheter ansluter sig!

Ladda ner Karma för Ios. Ladda ner Karma för Android.

Ladda ner Resq Club för Ios. Ladda ner Resq Club för Android.

 

ÄT KROKIGA GRÖNSAKER

Idag ligger svinnet på frukt och grönt närmare 30% i våra butiker. Odlarna bryr sig inte ens om att skörda salladshuvuden eller andra grönsaker som är för avvikande i storlek eller form.

Nu erbjuder Nät- och dagligvaruhandel  kassar med blandat innehåll av frukt- och grönt till reducerat pris. Andra ser till att den frukt som rensas bort på lagerna pressas till juicer istället för att slängas som tidigare. Hushållen behöver lära sig att frukter och grönsaker varierar lika mycket i färg och form som vi människor. Lika goda för det!

Mathem.se

Rescued

VAR MATSMART

På hemsidan matsmart.se kan man köpa bra mat till kraftigt reducerat pris. Kryddor, såser, snax och storköksprodukter. De har riktat in sig på att köpa upp lager och varor som annars skulle ha kastats på grund av exempelvis korta hållbarhetsdatum, förpackningsbyten osv. Bäst före är en rekommendation och de uppmanar folk att lukta och smaka på maten.

Matsmart.se

ENGAGERA BARNEN

Förr i tiden fanns det mattanter som vaktade soppåsarna och såg till att maten var uppäten. Idag finns Youtube. Ett klick så finns det många bra initiativ vilka peppar, informerar och tipsar våra barn om hur man kan göra för att minska matsvinn och rädda vår planet.

Youtube, matsvinn

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *