Food Safety vill förklara fenomenet ”Rötmånad” och vad man kan göra för att hålla bäste möjliga kvalitet på maten och slippa ”sommarsjukan”.
Vi människor trivs i värmen men det gör också små mikroorganismer som semestrar i våra livsmedel. De älskar fukt, värme och förökas snabbt när vi hanterar maten med smutsiga händer och redskap.
Allting vi köper i en butik eller lagar själva i våra kök innehåller ett antal bakterier redan från början. De enda livsmedlen som är sterila är ett friskt, okläckt ägg. Så snart ägget kläcks blir även de kontaminerade av sporer och mikroorganismer som finns i luften runtomkring.
Konsten vi människor behöver kunna är att behålla det befintliga antalet bakterier i maten på någorlunda samma nivåer under hela transporten och matlagningen.
När infaller rötmånaden?
Enligt bondepraktikan infaller rötmånaden mellan 23 juli till 23 augusti. Man kunde under den perioden drabbas av ”sommarsjukan” som det kallades förr i tiden. Symtomen var kräkningar, diarré och frossa. Det går idag inte att sätta ett visst start- eller slutdatum för ”Rötmånaden”. Det man vet är att statistiskt sett är detta den period på året när Sverige är som varmast och fuktigast. Detta gör att mat som är skadad och/ eller lagrats fel snabbt förlorar dess kvalitet och blir dålig. Tidigare använde man uttrycket ”skämd” om mat som blivit dålig.
Värme och fukt är två av de faktorer mikroorganismer som bakterier, virus och mögel älskar som mest. Det är när vi får i oss för högt antal av dessa som vårt immunförsvar inte orkar stå emot och vi blir sjuka.
Hur förebygger man risken att drabbas?
Oavsett tid på året är det samma regler som gäller för säker livsmedelshanteringen. Dock kan man räkna med att de rutiner man har för exempelvis förvaring av frukt på vackra fat eller hur man låter frukosten stå framme en viss tid inte gäller under denna period.
För att minimera risken att drabbas av ”sommarsjukan” eller att behöva kasta ”skämd” mat är det extra viktigt att se över skicket på de råvaror man köper in under denna period.
Inköp
Frukter och grönsaker ska vara hela och inte kantstötta. Kall mat ska omgående packas in i kyl och frys.
Håll obruten kylkedja, använd ex. frysklampar under transport i privat bil eller båt
Hantering
Tvätta händerna grundligt med tvål och vatten innan du börjar arbeta med maten.
Skölj frukt och grönsaker noggrant.
Var noga med att använda hela och rena redskap, det är genom smutsiga knivar och skärbrädor som bakterier och mögel förflyttas från livsmedel till livsmedel.
Blanda inte redskap för rå- respektive färdiga livsmedel.
Håll varm mat varmt och kall mat kallt.
Hamburgare till småbarn bör vara helstekta.
Planering
Planera så att de känsligaste och färskaste råvarorna äts upp först.
Se också till att all exponerad mat äts upp snabbt efter dukning.