Extra datum den 19 november 2019 för utbildning i grundläggande livsmedelshygien

Välkommen till utbildning!

På grund av stort intresse för vår populära utbildning i grundläggande livsmedelshygien har vi ett extra datum för utbildning den 19 november 9 – 15 på vårt kontor.
Det finns tre platser kvar!

Food Safety AB informerar om Rötmånad

Food Safety vill förklara fenomenet ”Rötmånad” och vad man kan göra för att hålla bäste möjliga kvalitet på maten och slippa ”sommarsjukan”.

Vi människor trivs i värmen men det gör också små mikroorganismer som semestrar i våra livsmedel. De älskar fukt, värme och förökas snabbt när vi hanterar maten med smutsiga händer och redskap.

Allting vi köper i en butik eller lagar själva i våra kök innehåller ett antal bakterier redan från början. De enda livsmedlen som är sterila är ett friskt, okläckt ägg. Så snart ägget kläcks blir även de kontaminerade av sporer och mikroorganismer som finns i luften runtomkring.

Konsten vi människor behöver kunna är att behålla det befintliga antalet bakterier i maten på någorlunda samma nivåer under hela transporten och matlagningen.

När infaller rötmånaden?

Enligt bondepraktikan infaller rötmånaden mellan 23 juli till 23 augusti. Man kunde under den perioden drabbas av ”sommarsjukan” som det kallades förr i tiden. Symtomen var kräkningar, diarré och frossa. Det går idag inte att sätta ett visst start- eller slutdatum för ”Rötmånaden”. Det man vet är att statistiskt sett är detta den period på året när Sverige är som varmast och fuktigast. Detta gör att mat som är skadad och/ eller lagrats fel snabbt förlorar dess kvalitet och blir dålig. Tidigare använde man uttrycket ”skämd” om mat som blivit dålig.

Värme och fukt är två av de faktorer mikroorganismer som bakterier, virus och mögel älskar som mest. Det är när vi får i oss för högt antal av dessa som vårt immunförsvar inte orkar stå emot och vi blir sjuka.

Hur förebygger man risken att drabbas?

Oavsett tid på året är det samma regler som gäller för säker livsmedelshanteringen. Dock kan man räkna med att de rutiner man har för exempelvis förvaring av frukt på vackra fat eller hur man låter frukosten stå framme en viss tid inte gäller under denna period.

För att minimera risken att drabbas av ”sommarsjukan” eller att behöva kasta ”skämd” mat är det extra viktigt att se över skicket på de råvaror man köper in under denna period.

Inköp

Frukter och grönsaker ska vara hela och inte kantstötta. Kall mat ska omgående packas in i kyl och frys.

Håll obruten kylkedja, använd ex. frysklampar under transport i privat bil eller båt

Hantering

Tvätta händerna grundligt med tvål och vatten innan du börjar arbeta med maten.

Skölj frukt och grönsaker noggrant.

Var noga med att använda hela och rena redskap, det är genom smutsiga knivar och skärbrädor som bakterier och mögel förflyttas från livsmedel till livsmedel.

Blanda inte redskap för rå- respektive färdiga livsmedel.

Håll varm mat varmt och kall mat kallt.

Hamburgare till småbarn bör vara helstekta.

Planering

Planera så att de känsligaste och färskaste råvarorna äts upp först.

Se också till att all exponerad mat äts upp snabbt efter dukning.

 

ÅRET MED FOOD SAFETY

När Food Safety grundades formulerades en kvalitetspolicy. I den står det ”vi arbetar för människors hälsa”. Med jämna mellanrum tar vi fram den för att se om det fortfarande känns aktuellt och om vi är i behov av att justera någonting. Vid varje sådant tillfälle kommer vi fram till samma slutsats- detta är lika aktuellt idag så då.

Utbildning och provtagningar

Under 2017 har vi utbildat strax över åttahundra medarbetare inom privat och offentlig sektor. Food Safety har fått förtroendet att träffa och arbeta med engagerade medarbetare landet över. Från Piteå till Malmö och från Göteborg till Gotland.

Vi har även tagit ca tvåtusen prover hos våra kunder. Med hjälp av dessa prover får vi veta:

  • Att rengöring och rutiner fungerar väl i köken
  • Att livsmedlen är tjänliga att äta
  • Att nedkylningen av känsliga livsmedel fungerar väl
  • Att olika konsumentförpackade livsmedel håller så länge som det står på förpackningarna

Nya & gamla kunder, små och stora problem

Food Safety har arbetat med livsmedelslagen i snart sexton år, vi kan den bra och blir bättre hela tiden. Varje vecka lär vi oss någonting nytt och det driver oss. Våra kunder väljer oss för att de känner sig trygga i vår kompetens, vi agerar snabbt och vi tycker om vårt jobb!

Under 2017 har vi tillsammans med våra kunder startat upp nya verksamheter. Vi har hjälpt till att hitta nya lokaler och sett till att allt finns på plats för säkrare livsmedelshantering. Vi har funnits tillhands när medarbetare plötsligt slutat och hjälpt ersättarna att växa in i de nya skorna. Food Safety har vart med och sjösatt högre kvalitetscertifieringar som IP Livsmedel, ISO22000 och BRC inom livsmedelsindustrin.

Under 2017 har vi även fått tillbaka kunder som för en tid valt att testa samarbeta med någon annan. Detta sätter vi oerhört högt värde på. Vi ser det som en tydlig signal på att vårt engagemang och kompetens gör skillnad i företagens vardag.

Två av våra mål under 2017 var att vi i samband med våra utbildningar skulle tala om matsvinn och användandet av plast. Detta har vi haft möjlighet att göra på de flesta av våra utbildningar. Vi ser en stor attitydförändring vad gäller matsvinnet. Då vi började med detta för ett par år sedan var ämnet många gånger nytt. Nu är det självklart i de flesta köken och diskussionen handlar mer om vilka åtgärder eller metoder som fungerar bäst. Vi ser fram emot samma utveckling inom plasthanteringen i våra hem och på våra arbetsplatser.

Fokus 2018

Vi har konstatera att de verksamhetsförändringar vi gjort under 2016 har landat väl och detta stärker oss i vår fortsatta utveckling under 2018. Våra fokusområden kommer under detta år vara:

Säkrare mat för vår hälsa.

  • Kompetens: utbildningar, inspektioner, krishantering
  • Kvalitet: kvalitetscertifieringar & konsultation
  • Lönsamhet: genom goda rutiner och effektiva lösningar ser våra kunder att de håller omkostnaderna nere och ökar sin lönsamhet.
  • Myfoodsafety.se Vill ni ha hjälp av oss?

VAD GÖR NI MED MATEN?

frukt

Vi på Food Safety har sedan flera år tillbaka arbetat för att minska matsvinnet hos våra kunder. Nu har fler goda initiativ kommit igång och vi vill nu tipsa om några:

MATMISSIONEN

Under 2015 startade Stadsmissionen upp Matmissionen. Det är en mataffär som säljer mat till ekonomiskt utsatta. Idag finns det två butiker i Hägersten och Veddesta. Utbudet består av donerat livsmedelsöverskott från dagligvaruhandeln. Det kan vara varor med kort hållbarhet eller med mindre förpackningsskador. Donationen kan många gånger bero på att leverantörerna gjort felaktiga prognoser vilket lett till att de står med förstora lager.

Food Safety stöttar initiativet sedan start med kunskap för säker mathantering.

Vill du veta mer eller donera mat?

Matmissionen

livsmedelsdonationer@stadsmissionen.se

 

APP I TELEFONEN HITTAR MAT OCH FIKA

Under det senaste året har flera appar lanserats vilka kopplar ihop din geografiska position med restauranger och fik vilka erbjuder mat till kraftigt reducerat pris. Det kan vara en frukostfralla som blivit över sedan morgonens servering eller en lunchrätt som man kan ta med hem och äta till middag. Detta är ett sätt för restauranger och kaféet att få sin mat såld istället för att slänga den i soporna. Allt fler verksamheter ansluter sig!

Ladda ner Karma för Ios. Ladda ner Karma för Android.

Ladda ner Resq Club för Ios. Ladda ner Resq Club för Android.

 

ÄT KROKIGA GRÖNSAKER

Idag ligger svinnet på frukt och grönt närmare 30% i våra butiker. Odlarna bryr sig inte ens om att skörda salladshuvuden eller andra grönsaker som är för avvikande i storlek eller form.

Nu erbjuder Nät- och dagligvaruhandel  kassar med blandat innehåll av frukt- och grönt till reducerat pris. Andra ser till att den frukt som rensas bort på lagerna pressas till juicer istället för att slängas som tidigare. Hushållen behöver lära sig att frukter och grönsaker varierar lika mycket i färg och form som vi människor. Lika goda för det!

Mathem.se

Rescued

VAR MATSMART

På hemsidan matsmart.se kan man köpa bra mat till kraftigt reducerat pris. Kryddor, såser, snax och storköksprodukter. De har riktat in sig på att köpa upp lager och varor som annars skulle ha kastats på grund av exempelvis korta hållbarhetsdatum, förpackningsbyten osv. Bäst före är en rekommendation och de uppmanar folk att lukta och smaka på maten.

Matsmart.se

ENGAGERA BARNEN

Förr i tiden fanns det mattanter som vaktade soppåsarna och såg till att maten var uppäten. Idag finns Youtube. Ett klick så finns det många bra initiativ vilka peppar, informerar och tipsar våra barn om hur man kan göra för att minska matsvinn och rädda vår planet.

Youtube, matsvinn